Balls de saló

Els balls de saló és un conjunt de balls de parella, que es gaudeixen social i competitivament a tot el món. A causa dels seus aspectes de rendiment i entreteniment, els balls de saló també es gaudeixen àmpliament en l’escenari, el cinema i la televisió.

Els balls de saló poden referir-se, en la seva definició més àmplia, a gairebé qualsevol tipus de parella ballant com a recreació. No obstant això, amb el sorgiment del ball esportiu en els temps moderns, el terme s’ha tornat més estret en el seu abast, i tradicionalment es refereix als cinc estils de ball estàndard internacional i els cinc estils de ball llatí internacional.

 

Estàndard

  • Vals: El vals va començar com una dansa folklòrica pagesa a Àustria i Baviera en els anys 1600. A principis de 1800 es va introduir a Anglaterra. Va ser el primer balli on un home va sostenir a una dona prop del seu cos. En realitzar el ball la part superior del cos es manté a l’esquerra en totes les figures, el cos de la dona deixa el costat dret de l’home mentre el cap s’estén per a seguir el colze. Les figures amb rotació tenen poc augment. El balanceig també s’utilitza en el segon pas per a fer que el pas més llarg i també per a frenar l’impuls de portar els peus junts.
  • Tango: El tango es va originar a Buenos Aires a la fi del segle XIX. El tango argentí modern es balla en abraçades obertes i tancades que se centren en el líder masculí i les dones que es mouen en harmonia amb l’apassionant música de càrrega del tango. La tècnica del tango és com caminar cap a la música mentre manté els peus arrelats i permet que turmells i genolls es freguin un contra l’altre durant cada pas donat. El pes corporal es manté sobre els dits i la connexió es duu a terme entre l’home i les dones en els malucs. El tango de saló, no obstant això, és un ball amb un marc molt més obert, que sovint utilitza moviments forts i de staccato. És el tango de saló, en lloc del tango argentí, el que es realitza en la competència internacional.
  • Vals vienès: El vals vienès es va originar a la regió de Provença a França en 1559, i és reconegut com el més antic de tots els balls de saló. Es va introduir a Anglaterra com a vals alemany en 1812 i es va fer popular al llarg del segle XIX per la música de Josef i Johann Strauss. Sovint se’l coneix com el clàssic «old-*school» ball de saló. La música de vals vienès és bastant ràpida. La forma lleugera del cos es mou cap a l’interior de la volta i la forma cap endavant i cap amunt per a allargar el costat oposat de la direcció. La volta inversa s’utilitza per a viatjar pel costat llarg i s’inverteix. Mentre que la volta natural s’utilitza per a anar el costat curt i se submergeix per a anar al voltant de les cantonades.
  • Foxtrot: El foxtrot és un ball americà, acreditat per l’intèrpret del vaudeville Harry Fox en 1914. El foxtrot va ser un pas ràpid a la música ragtime (una forma original de jazz). La dansa va ser originalment nomenada com el «trot de guineu». Es pot ballar a ritmes lents, mitjans o ràpids depenent de la velocitat de la música de jazz o big band. Les parelles s’enfronten i el bastidor gira d’un costat a un altre, canviant de direcció després d’una mesura. El ball és pla, sense ascens ni caiguda com el vals. Els passos a peu es prenen com a lent per als dos batecs per passos i ràpid per a un cop per pas.
  • Quickstep: El quickstep va ser inventat en els anys 20 com una combinació del tempo més ràpid del foxtrot i del xarleston. Es tracta d’un ball en moviment ràpid pel que els homes se’ls permet tancar els peus i les parelles es mouen en passos sincopados curts. El quickstep inclou els passejos, carreres, chasses i voltes, del ball original del foxtrot, amb algunes altres figures ràpides com a panys, salts i salts es poden agregar.

Llatí

  • Samba: La samba és el ball nacional del Brasil. El ritme de la samba i el seu nom prové dels esclaus d’Àfrica Occidental. En 1905, la samba es va fer coneguda per la resta dels països durant una exposició a París. Eventualment en els anys 40, la samba va ser introduïda a Amèrica del Nord a causa d’una estrella de cinema anomenada Carmen Miranda. La moderna dansa de la samba de saló difereix en comparació amb la tradicional samba brasilera, ja que va ser modificada com una parella de ball. La samba es balla amb un lleuger rebot que es crea a través de la flexió i extensió del genoll.
  • Chachachá: El cha-*cha va ser originalment dit el «chachachá». El terme provenia d’Haití i s’assemblava al so que feien les campanes quan es fregaven. Va ser evolucionat de la rumba i el mambo en els anys 50. Com la música de mambo era bastant ràpida i difícil per a alguns ballar, el compositor cubà Enrique Jorrín va frenar la música i el cha-*cha es va establir. El cha-*cha és un ball molt “coqueto” amb moltes rotacions de maluc i les parelles sincronitzant els seus moviments. La dansa inclou flexió i extensió del genoll donant-li un toc de moviment cubà.
  • Rumba: La rumba és coneguda per ser el més romàntic i apassionat de tots els balls. A principis de la dècada de 1920, el ball va arribar als Estats Units des de Cuba i es va convertir en un popular ball de cabaret durant la prohibició. La rumba és molt polirrítmica i complexa. Inclou els moviments cubans mitjançant l’enfortiment del genoll, la rotació del maluc de figura-vuit i l’acció del peu giratòria. Una característica important de la rumba és el poderós i directe avanç aconseguit a través de la bola del peu.
  • Pasdoble: El pasdoble es va originar a Espanya amb els seus espectaculars corregudes de toros. La dansa es realitza principalment en competicions, i rares vegades en un entorn social a causa de la complexitat de les moltes regles coreogràfiques que el componen. En la dansa, l’home exerceix el paper del matador mentre que la dona assumeix el rol del capot, del toro o, a vegades, també del propi matador. El moviment de la capa de chassez es refereix al moment en el qual l’home usa a la dona per a donar-li la volta com si fos el capot, i el apel consisteix en la trepitjada que realitza l’home en el sòl, en el seu rol de matador, com si volgués cridar l’atenció del toro.
  • Jive: El jive és part del grup de balls de swing i és una variació molt animada del jitterbug. Jive es va originar de clubs afroamericans a principis dels anys 1940. Durant la Segona Guerra Mundial, els soldats estatunidencs van introduir el jive a Anglaterra, on es va adaptar a jive competitiu fins al dia d’avui. En el jive, l’home dirigeix el ball mentre que la dona anima als homes a demanar-los que ball. Es balla a la música big band i alguna tècnica es pren de la salsa, el swing i el tango.

Apuntar-se a un curs de Balls de saló

Bailes de Salón
Nivell Obert
Nivel Abierto
Open Level
Complet Completo Full'
12/05/2021 - 30/06/2021
Dimecres Miércoles Wednesday
18:50
ENRIC PÉREZ / GEMMA MITJANS
7 Classes 60' 7 Clases 60' 75€